23 August 2016

Зелински манастир "Рождество на пресвета Богородица" - Ботевград


 Преди отбивката за Правец има бензиностанция, която е и отбивката за този манастир. Малко преди обяд спираме от страни на манастира до малките заведения от соц време... Влизаме през портата и попадаме в света на Зелински манастир, който е на 2,5 км от Ботевград и сега е във вилната му зона. 
По време на нашето посещение нямаше никой на територията на манастира. Затова обиколихаме сами. Влязохме в църквата, която беше отворена. оставихме пари за свещи и запалихме по една. Спокойно и прохладно спрямо външните температури. От едната страна е камбанарията. Видяхме детски катерушки и отбелязахме, че тук се провеждат църковни лагери.

 От надписа на църквата разбираме, че именно от тук е започнало съществуването на днешния Ботевград. Смята се, че манастирът е изграден още през 14 век, но е разрушен след падането ни под турско иго. 
Светата обител била възстановена през 1926 г., когато била построена църквата и жилищните сгради. Църквата е малка и не е изписана, но има красив иконостас. По името на местността Зелин, където днес се намира манастирът, той е известен и като Зелински манастир.


 Потегляме към ново посещение на Ботевград. До скоро!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...