19 September 2012

Храм-паметник "Рождество Христово", Шипка, Шипченски манастир

Храмът-паметник "Рождество Христово" – известен още като Шипченския манастир се намира в южното подножие на Шипченската планина, в северозападните покрайнини на гр. Шипка, на пътя Казанлък - Габрово, на 12 километра северозападно от гр. Казанлък.



Пътувайки по подбалканския път в близост до Казанлък, няма как да не забележите отдалеч златните куполи на храма. Манастирът е построен в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. Построен е в стила на руските църкви от XVII в. Строежът е започнат 1885 г. и храмът е тържествено открит на 28 септември 1902 г с официална церемония, в която участват Руски генерали и други официални гости. Думите на митрополит Методи Кусев по време на освещаването на 15 септември 1902 г. остават в историята: „Този храм ще свидетелства за един свещен акт, извършен от руския народ, и ще наумява за един свещен дълг, който българският народ прие.“

"Храмът има 17 камбани, украсени с много орнаменти, надписи и релефни изображения. Най-голямата тежи 11 643 кг, а всичките заедно - над 20 тона! Над куполите се извисяват 10 метални кръста, обковани с мед и позлатени. Най-високият е 4,5 м. Фасадите са декорирани с полихромна керамична украса. Многоцветният колорит, белокаменните детайли на фона на червени тухлени стени, релефните фризове, изобразяващи стилизирани растения и птици, придават на храма филигранна ажурност и лекота. Отдалеч той прилича на приказен замък." (1)


От 1934 година храмът е дарен на България от Русия. В близост до храма...
Статуя на жена

Църковна чешма
Време е да продължим и да стигнем и до паметника на Шипка...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...